Sunday 7 October 2012

BAGAIMANA MEMBUAT KEK BELANG ATAU KEK MARBEL.




Ok, untuk yang belum tahu ilmu ni... hari ini Ummuafiq nak share, ikut turutan ganbar yer...

Foto 1 (dari kiri atas) - Siapkan bancuhan kek..boleh google jer.. macam2 resepi kek ada... lepas tu bahagikan kepada dua bahagian. Warnakanlah ikut warna atau perasa yang dikehendaki.  Macam dalam gambar, di atas dia buat satu original dan satu coklat.

Foto 2 (kanan atas) - siapkan loyang yang sesuai, alas kertas minyak, griskan. Lepas tu mula cedokkan warna pertama (mana2 warna yang kita suka), leperkan sikit.

Foto 3 -  Lepas tu cedokkan warna kedua diatas warna pertama dan ratakan mengikut keluasan adunan warna pertama. Yang penting mesti jelas lapisannyer...jangan tercampur dua adunan tu.

Foto 4 dan 5 -  Buatla sampai habis. Bila dah habis, hentakkan sikit loyang supaya adunan kek merata, he
..he bukanla hentak macam hentak kepala orang tu... maksudnya..angkat sikit dan lepas loyang atas meja. Ulang sampai aduanan kek dah nampak rata. Jangan lebih2 pulak yer...

Foto 6 - Itulah hasilnya...cantikkan. Kalau nak belang dia nipis2, sudukan sikit2. Kalau nak belang dia besar2..boleh guna senduk... (Ummuafiq selalu guna senduk..he..he...).

Apa - apa pun kena cuba sendiri dulu, baru tahu. Foto2 diatas Ummuafiq pinjam dari link di bawah...(kes malas nak buat sendiri..)

http://www.mycakeschool.com/blog/how-to-make-a-cake-with-zebra-stripes-on-the-inside/

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...