Tuesday 31 July 2012

RESEPI BISKUT OAT SUJI

Ha.... tentu tengah tercari - cari resepi biskut  yang nak dicuba tahun ni kan....? Ok... hari ini saya tempekkan pula resepi biskut paling laris di rumah saya he..he.... Yang penting dia mudah dibuat dan sedap. Cuba lah, buat lebih - lebih sikit yer... anak - anak tentu suka.






Bahan - bahan ;

250 gm oat  (dikisar halus)
250 gm minyak sapi ( pastikan yang halal)
120 gm tepung gandum
180 gm gula kasar (dikisar. Kalau nak kurangkan lagi pun boleh)
1 sudu teh esen vanilla
2 peket paper cup bersaiz kecil
gula manik secukupnya untuk hiasan

Cara;

Gaulkan minyak sapi, tepung,gula dan esen vanilla hingga sekata.
Kemudian, masukkan oat dan gaul lagi hingga sebati dan sekata. Dah siap! Senangkan.
Sekarang bentukkan bulat - bulat , lebih kurang 2/3 saiz paper cup. Masukkan dalam paper cup, susun atas tray pembakar dan akhir sekali tabur gula manik atasnya ( 'part' ni Abang Cik memang suka tolong).
Bila dah tersusun dalam tray... eemm comelnyer....Terhiburnya rasa hati, tak terasa penat membuatnya.

Setelah oven dipanaskan lebih kurang 2o minit, bakar dengan suhu 130 darjah celsius atau mengikut ragam oven masing- masing. Yang penting bahagian bawah biskut mestilah nampak sedikit perang.
Setelah disejukkan, bolehlah dihidangkan. Simpanlah kalau sempat he...he....

2 comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...